Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΙΛΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΙΛΙΑΣ
«ΕΡΜΟΠΥΛΑΙΑ»
«γεύσεις από τον τόπο μας»

Η Φίλια υπάρχει στη θέση αυτή εδώ και αρκετούς αιώνες. Βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του ορεινού όγκου «Σκοτεινό» που είναι η σημερινή ονομασία του βουνού. Το όνομα του όρους αυτού όπως αναφέρει ο αρχαίος Γεωγράφος Στράβων ήταν Πύλαιον όρος ή Φύλαιον όρος. Εκεί στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε το χωριό «Ερμοπύλαια» που βρισκόταν ανάμεσα στη σημερινή Φίλια και στα δύο μοναστήρια Λειμώνος και Μυρσινιωτίσης.
Αυτό το όνομα διαλέξαμε να δώσουμε σαν επωνυμία και στο συνεταιρισμό μας.
Σήμερα είναι ένα σύγχρονο χωριό, διατηρώντας όμως το παραδοσιακό του χρώμα, που αξίζει ο επισκέπτης να το επισκεφτεί για πολλούς λόγους.
Για την άψογη φιλοξενία  των κατοίκων που την προσφέρουμε απλόχερα, για να δοκιμάσουν τις γεύσεις που εμείς κληρονομήσαμε που σχετίζονται με την γη, τα ήθη, τα έθιμα και τη γευστική μας κουλτούρα, που προσπαθούμε να διασώσουμε και να διαδώσουμε μέσα από τις δράσεις του συνεταιρισμού μας.
Για να επισπευτούν την όμορφη παραλία της Τσιχράντας που ευτυχώς ακόμα προσπαθεί να διατηρήσει τη φυσική ομορφιά και προσφέρεται για ήρεμες διακοπές.
Ξεκινήσαμε τον άγουστο του 2004 μια παρέα από 11 γυναίκες μέλη, με πολύ μεράκι και διάθεση να προσφέρουμε στον εαυτό μας αλά και στο χωριό μας γενικότερα, γιατί πιστεύουμε ότι ο συνεταιρισμός πέρα από την απασχόληση έχει και ένα άλλο στόχο: Να περάσουμε στις επόμενες γενιές σαν ζωντανή κληρονομία, γεύσεις, συνήθεις, ήθη και έθιμα που εμείς κληρονομήσαμε.
Σ’ αυτή την προσπάθεια μας βοήθησε τόσο η Γεωργική Υπηρεσία, όσο και η Νομαρχία Λέσβου χρηματοδοτώντας το ξεκίνημα μας.
Μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα επιβάλλαμε την παρουσία μας με την ποιότητα των προϊόντων μας, και ευχαριστούμε όλους εκείνους που μας επέλεξαν.
Γλυκά κουταλιού: βύσσινο, φράουλα, νεράντζι, λεμόνι, κολοκύθι, καρπούζι ντοματάκι, σταφύλι, κυδώνι, συκαλάκι, βερίκοκο, μήλο.
Γλυκά ταψιού: αμυγδαλωτά, καρυδόπιτα, κοπεγχάγη, μπακλαβάς, πλατσέντα, κανελόπιτα, διάφορα κέικ, τσουρέκια, κανταΐφι, κυδωνόπαστο.
Επίσης το βραστό αμυγδαλωτό Φίλιας καθώς και το τσουρέκι του γάμου που φτιάχνεται αποκλειστικά μόνο στο χωριό μας, αμυγδαλωτά φούρνου κ αέρος, εργολάβοι, παστάκια, μεθυσμένα, μελομακάρονα, αλεξανδρινά, τυροκούλουρα, σουσαμοκούλουρα, τυροπιτάκια, σπανακοπιττάκια. 
Παξιμάδια χωριάτικα, σταρένια, κριθαρένια χειροποίητα ζυμαρικά καθώς τραχανά και χάχλες.
Ελιές τυποποιημένες, τουρσί, διάφορα λικέρ, καθώς και μέλι με καρύδια.!!!  
Αναλαμβάνουμε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, αρραβώνες, βαφτίσεις.
Τηλ.22530-98051,φαξ 22530 98245

Επιμέλεια:
Αναστασία Γιακιντζή
Μαρίνου Μπάμπης

1 σχόλιο:

  1. γεια σας!!πριν απο ενα μηνα εκανα μια παραγκελια για τον γαμο μου στην σιφνο!ζητησα αμυγδαλωτα,διπλες και ενα ταψι μπακλαβα πληρωσα τοσα λεφτα χωρις αποδειξη!!ο μπακλαβας ηταν απαραδεκτος εγινα ρεζιλι οταν τον εκοψα να τον κερασω ηταν πικρης εδωσα 200 ευρω και θα τον πεταξω και η κυρια μουστακα που εδωσα την παραγκελια ενω την πηρα τοσα τηλεφωνα και δεν το σηκωνε οταν τελικα καταφερα να την βρω μου ειπε πως ο συνεταιρισμος εκλεισε και πως εγω εβαλα κατι στον μπακλαβα!!ειναι απαραδεχτο!!αλλα δεν θα το αφησω να περασει ετσι με τον συγκεκριμενο συνεταιρισμο ουτε με την κυρια μουστακα και τον τροπο της!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή